Overige

Starter verwacht flink te kunnen verdienen in technieksector

Ruim de helft van de starters ziet zichzelf niet in de techniek werken. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Wel zijn de financiële verwachtingen van werken in deze sector onder starters hooggespannen: 53% verwacht met een baan in de techniek te kunnen cashen. Dit ten opzichte van de financiële compensatie binnen salesfuncties (43%) en de logistiek (12%). Nationale Vacaturebank nam drie grote functiegroepen onder de loep en ondervroeg ruim 2.000 Nederlanders naar de perceptie over de functiegebieden sales, logistiek en techniek.

Vooral de inhoud van het werk in de technieksector wordt als lastig geclassificeerd; 64% van de starters verwacht dat het erg moeilijk is. Ter vergelijking; 24% denkt dat salesfuncties lastig zijn, 23% vindt dat van logistiek werk. De technieksector heeft de laatste jaren veel te verduren gehad en kampt nog steeds met vooroordelen. “De vraag naar technici blijft groeien, het aantal openstaande vacatures was nog nooit zo hoog”, aldus Irene van Cappelle, B2C Marketeer Nationale Vacaturebank. “Momenteel zijn er zo’n 13.000 vacatures in de techniek en ruim 6.000 in sales en logistiek op ons platform. Vooral het imago van de technische sector staat werkgevers in de weg bij het aantrekken van starters. Zonde, want de inhoud van het werk en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zouden redenen kunnen zijn voor starters om de sector eens te verkennen.”

Salesfunctie? Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Op zoek naar een baan met goede secundaire arbeidsvoorwaarden? Dan is een salesfunctie volgens een kwart van de starters een schot in de roos. Maar ook onder ervaren werkenden heeft de commerciële sector op dit gebied een goed imago: 24% verwacht hier de beste secundaire arbeidsvoorwaarden te hebben. Opvallend is dat Nederlanders met werkervaring de werkzaamheden binnen salesfuncties ook heel erg leuk vinden (28%). Dit in tegenstelling tot de starters, waarvan slecht 18% sales-werkzaamheden heel erg leuk lijkt.

Mannen werken het liefst in de logistiek
Alle onderzochte functiegroepen staan in de top 4 van favoriete functies van mannen. Vrouwen zijn minder enthousiast over deze sectoren, bij hen gaat de hoogste notering naar een commerciële functie. Van Cappelle: ‘Techniek en logistiek staan helaas bekend als mannenberoepen en het aantal vrouwelijke werknemers in deze sector blijft achter. Toch neemt het aantal (jonge) vrouwen dat kiest voor een technische opleiding wel toe. Dat zien wij ook terug in de bezoekers op ons platform. Het aantal vrouwen dat banen in de techniek en logistiek bekijkt is in de afgelopen vijf jaar licht toegenomen. De bezoekers die banen in de techniek bekijken zijn 60% man en 40% vrouw. In de logistiek is dit zelfs 43% man en 57% vrouw. Dat biedt perspectief. Maar als zij vervolgens geen vacature kunnen vinden die hen persoonlijk aanspreekt, is de kans groter dat ze afhaken.’

Want ook de vacature-inhoud en uitstraling zijn nog vaak traditioneel en gericht op mannen, terwijl bewezen is dat vrouwen beter reageren op een lifestylemerk. “Denk aan de actie van Opel, met de ‘vrouwelijke vacature’ voor Jade, die aantoonbaar beter aansloeg maar inhoudelijk geen zin afweek van de originele vacature”, aldus Van Cappelle.

Mannen

Vrouwen

1.    Inkoop & logistiek

1.     Administratief / Secretarieel

2.    Directie / Management Algemeen

2.     Gezondheidszorg

3.    Techniek

3.     HR / Training / Opleiding

4.    Commercieel / Verkoop

7.     Commercieel / Verkoop

 

9.     Inkoop & logistiek

 

18.   Techniek

 

Over het onderzoek

Nationale Vacaturebank ondervroeg ruim 2.000 Nederlanders over de sectoren Logistiek, Sales en Techniek. De respondenten vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse beroepsbevolking: mannen en vrouwen, met name mbo - en hbo geschoold, waaronder zowel starters als meer ervaren werkenden op de arbeidsmarkt.

Meer artikelen van Nationale Vacaturebank :

Starter verwacht flink te kunnen verdienen in technieksector


Ruim de helft van de starters ziet zichzelf niet in de techniek werken. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Wel zijn de financiële verwachtingen van werken in deze sector onder starters hooggespannen: 53% verwacht met een baan in de techniek te kunnen cashen. Dit ten opzichte van de financiële compensatie binnen salesfuncties (43%) en de logistiek (12%). Nationale Vacaturebank nam


Instelling van regelafsluiters real time op afstand →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager