Industriële componenten

Industrie 4.0 in de praktijk

Hightech vindt zijn weg naar Duitse Rittal-fabriek

Het onderwerp Industrie 4.0 – de vierde industriële revolutie; na de stoommachine, de productielijn en automatisering kenmerkt de industrie van de toekomst zich door netwerken – keert steeds weer terug in economische vakbladen en in lokale kranten binnen industriële regio’s. Niet in de laatste plaats omdat de omschakeling van de fabrieken in volle gang is – ook bij Rittal in Haiger (D). Meer dan honderd hightech-machines zijn recentelijk in de nieuwe fabriek gearriveerd en worden nu stap voor stap in bedrijf genomen. Zonder data werkt hier niets.

Enorme vrachtwagenladingen zijn de laatste tijd bij de nieuwe Rittal-fabriek in Haiger gelost. De kostbare lading: meer dan honderd hightech-machines voor een productieoppervlak dat groter is dan drie voetbalvelden. Een machine komt niet alleen. In de toekomst werken zij in een gekoppeld netwerk op basis van data. Wat dat betekent? Heel eenvoudig: producten worden nu nog nauwkeuriger en sneller geproduceerd omdat zij eerst als digitale tweeling op de computer zijn gemaakt. De machines in de fabriek hebben toegang tot deze gegevens en produceren vervolgens de echte tegenhanger.

Netwerk

Zo eenvoudig als het klinkt, is het echter niet: alle installaties – niet alleen machines, maar ook hele machinecomplexen – werken samen in een netwerk. Zij hebben op verschillende manieren toegang tot verschillende gegevens of wisselen informatie uit. Doorslaggevend is echter dat de menselijke collega deze processen regelt, bewaakt en beïnvloedt. Alleen daardoor weet elke machine precies wat en wanneer moet gebeuren.

Enorme investering

De machines en ook de volledige nieuwbouw van de fabriek vormen een enorme investering. Waarom Rittal 250 miljoen euro investeert, legt Oliver Poth, directeur van de Rittal-fabriek in Haiger uit: “Zo’n hoge investering schrikt veel ondernemingen af. Maar er is een reden dat wij innovatieleider zijn. Rittal houdt zich niet alleen in theorie bezig met de modernste technologie. Omdat we daarmee investeren in de toekomt – en deze mede vormgeven.”

Meer artikelen van Rittal B.V. :

Koelers met minder koudemiddel


Met zijn nieuwe ‘Blue e chillers’ in de vermogensklasse van 11 tot 25 kW heeft Rittal zijn koeltechniek voor koelers voor de machine- en schakelkastkoeling verder ontwikkeld. Met 40 procent minder koudemiddel leveren de apparaten een belangrijke bijdrage aan een duurzame milieubescherming.

Innovation Center vormt ware publieksmagneet


Amper drie jaar na de opening verwelkomde het Rittal Innovation Center in Haiger, Hessen, onlangs zijn 10.000e bezoeker. De grote belangstelling voor live presentaties en trainingen benadrukt de duidelijke vraag naar innovatie in de besturings- en schakelinstallatiebouw. Op een oppervlak van meer dan 1500 vierkante meter presenteren Rittal, Eplan en Cideon de consequente implementatie van Industri

Industrie 4.0 in de praktijk


Het onderwerp Industrie 4.0 – de vierde industriële revolutie; na de stoommachine, de productielijn en automatisering kenmerkt de industrie van de toekomst zich door netwerken – keert steeds weer terug in economische vakbladen en in lokale kranten binnen industriële regio’s. Niet in de laatste plaats omdat de omschakeling van de fabrieken in volle gang is – ook bij Rittal in Haiger (D). Meer dan h

Systeemtechniek voor stroomverdeling


VX25 Ri4Power 185 mm is de systeemtechniek voor de productie van veilige laagspanningsinstallaties of energieverdelers met typegoedkeuring volgens NEN-EN-IEC 61439.


Shock-datalogger →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager