Duurzame energie

Bewoners Hoog Dalem starten een lokale energiemarkt

Op een zonovergoten dag groeten de buren in de wijk Hoog Dalem elkaar extra hartelijk, want dan wordt er veel energie opgewekt én door de wijkbewoners gebruikt. En dat stemt hen vrolijk! Sinds kort is een aantal (momenteel 15) huizen in de wijk ingericht met slimme apparatuur die actief stuurt op de zelfopgewekte energie en het energieverbruik. Door energie onderling uit te wisselen probeert men met elkaar zo veel mogelijk de eigen lokaal opgewekte energie te verbruiken.

Het Energieproject LEF in Hoog Dalem onderzoekt het ware potentieel van een open, lokale energiemarkt. LEF staat niet alleen voor Lokaal, Energie en Flexibiliteit, het is ook wat de betrokkenen tonen door mee te doen aan dit vooruitstrevende project.

 

Schaalbare business case?

Het is bijna onmogelijk om zelf alle met zonnepanelen opgewekte elektriciteit ook op datzelfde moment te gebruiken. Maar, misschien heeft de buurman overdag wel interesse in de opgewekte stroom uit de buurt. Hier blijkt inderdaad interesse naar. LEF in Hoog Dalem – mogelijk gemaakt door ABB, Energy21, i.LECO en Stedin – is daarmee een feit. Het energieproject heeft een aantal duidelijke leerdoelen. Hoeveel flexibiliteit kan er in de lokale markt beschikbaar gemaakt worden? Hoe goed lukt het om hiermee vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen? Levert dit een schaalbare business case op, die op veel meer locaties in Nederland toepasbaar is? Onderzoek naar de noodzakelijke aanpassingen aan hard- en software ter verbetering van het project is eveneens een leerdoel. Zo wordt bekeken welke data vanuit de woningen voor zowel bewoners als netbeheerders en fabrikanten relevant zijn om de lokale energiemarkt goed te beheren.

 

Combinatie

Afgelopen maanden werden, in samenwerking met installatiebedrijf Van Hees de 15 huizen in Hoog Dalem door ABB voorzien van slimme apparatuur, sensoren en een Smart Energy Managementsysteem. Later in het project wordt hier nog batterij-opslag aan toegevoegd. De verantwoordelijkheid voor de bewaking van de veiligheid van het elektriciteitsnet en de betrouwbaarheid van de energievoorziening ligt bij Stedin. De netbeheerder creëerde samen met Energy21 en i.LECO de marktplaats om deze lokale energiemarkt te faciliteren.

 

Blockchaintechnologie

Momenteel wordt getest hoeveel flexibiliteit beschikbaar kan worden gemaakt, waarbij de wijkbewoners met elkaar de elektra (in kWh) uitwisselen die zij nodig dan wel beschikbaar hebben. Om het voor de inwoners van Hoog Dalem zo transparant mogelijk te maken, draait de lokale energiemarkt met behulp van de zogenaamde ‘blockchaintechnologie’. Hierop kunnen buurtbewoners biedingen op aanbod van of vraag naar elektriciteit plaatsen. Die biedingen worden gegenereerd door software die in eerste instantie data van huishoudelijke apparatuur verzamelt en die gegevens vervolgens koppelt aan, bijvoorbeeld, het weer. Hieruit wordt de energiebehoefte voorspeld en uiteindelijk ontstaat uit dit vraag- en aanbodspel een marktplaats. Het kan ook gebeuren dat bewoners hun gedrag op verzoek wijzigen. Zodoende verandert het belastingprofiel op individueel en lokaal niveau.

 

Voorkomen van netcongestie

Voor netbeheerders is dat laatste een interessante optie. Door de toename van decentrale, duurzame opwekking en het elektriciteitsverbruik voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische auto’s, nemen de pieken op het elektriciteitsnet toe. Hierdoor wordt het verzwaren van dat net onvermijdelijk. Een kostbare zaak. In veel gevallen kan aanpassing van het consumentengedrag die verzwaring echter uitstellen. Hiermee wordt niet alleen het probleem van de netbeheerder opgelost. Uiteindelijk komen de kosten voor verzwaring van het net namelijk voor rekening van alle eindgebruikers. De uitdaging is om de energievoorziening voor iedereen betaalbaar te houden. Door de klant zo bij de energietransitie te betrekken, wordt er bewuster en optimaal gebruik gemaakt van duurzame stroom én het elektriciteitsnet. Zo lokaal kan energie dus zijn.

 

Dit energieproject is een belangrijke stap naar een energierevolutie in wijken en buurten en loopt in ieder geval tot en met 2020.

Meer artikelen van ABB b.v. Low Voltage Products :

Verdelers en behuizingen voor buitenopstellingen


De MISTRAL65-range verdelers van ABB zijn uitgebreid met de supersterke MISTRAL65H serie, die uitvoerig is getest in zware omstandigheden en bestand is tegen zout, stof en uv-stralen.

Brandwerende centraaldoos


In aanvulling op de CHP60 centraaldoos voor holle plafonds introduceert ABB een brandwerende uitvoering van de centraaldoos. Deze CHP60 BW biedt een professionele oplossing om plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten aan de brandwerende eisen te laten voldoen. Voor de doos is een insert, type CD/RVK ILD , leverbaar waarmee de ruimte onder het pla

Bewoners Hoog Dalem starten een lokale energiemarkt


Op een zonovergoten dag groeten de buren in de wijk Hoog Dalem elkaar extra hartelijk, want dan wordt er veel energie opgewekt én door de wijkbewoners gebruikt. En dat stemt hen vrolijk! Sinds kort is een aantal (momenteel 15) huizen in de wijk ingericht met slimme apparatuur die actief stuurt op de zelfopgewekte energie en het energieverbruik. Door energie onderling uit te wisselen probeert men m

Centraaldoos voor holle plafonds


De nieuwe centraaldoos CHP60 van ABB leent zich voor toepassing in plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten, is vervaardigd van kunststof en is standaard halogeenvrij. Met zijn afneembare deksel is de centraaldoos bij uitstek geschikt voor de steeds populairder wordende prefab-installaties die stekerbaar worden uitgevoerd. Daarnaast leent de nieu

‘Push-in’-kabelwartel


Met de nieuwste kabelwartel Quick-Connect is een corrosiebestendige kabelwartel van nylon uit één stuk, geschikt voor niet-gewapende en draagbare kabelsoorten en kabels voor kabelgoten.

Noodverlichting in 24 Volt


De Evago-serie noodverlichting van VanLien is aangevuld met 24 Volt-armaturen. Er zijn varianten voor inbouw en opbouw en in zowel een vierkant als rond design.

Meterkastaansluitdoos voor gietbouw


De nieuwe meterkastaansluitdoos PMK80 van ABB maakt stekerbaar installeren in tunnel- en gietbouwprojecten mogelijk. In de PMK80-doos kunnen drie GST18 chassisdelen worden geplaatst (1 x 3-polig en 2 x 3-, 4- of 5-polig). In combinatie met voorbedrade flexibele buis kunnen deze al vóór het gieten van het beton worden aangesloten.

Vermogensschakelaars voor optimaal energie beheer


ABB heeft het programma gesloten vermogensschakelaars uitgebreid met de nieuwe Tmax XT die hogere prestaties en beveiliging combineert met meting en connectiviteit.

Energieslimme UPS


Met een efficiëntie van 97,6 procent biedt de nieuwe UPS (Uninterruptible Power Supply) DPA 250 S4 van ABB maar liefst 30 procent minder vermogensverlies.

Veelzijdige vluchtrouteverlichting


Het nieuwste led-verlichtingssysteem Lutia van ABB VanLien, is een robuuste lijn die is getest voor het leveren van prestaties in buitenomstandigheden.

Digitalisering in de industriële sector


Nu steeds meer aspecten van energie, industrie en infrastructuur worden verbonden, is digitalisering in de industriële sector essentieel om competitief te blijven. Het is tijd voor transformatie. Maar hoe dan? ABB deelt deze maand haar kennis tijdens de ABB Ability Tour.

Robuuste behuizing als explosie-bestendige vluchtrouteverlichting


De XION is een robuust armatuur die tegelijkertijd dient als vluchtrouteverlichting en -aanduiding.

28 miljardste Ty-Rap geproduceerd


In 1958 werd de kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen. Ze zijn niet allemaal geteld, maar dat ABB in 2018 haar 28 miljardste Ty-Rap kabelbinder zal produceren, is redelijk zeker.

hoofdafbeelding

Brandwerende lucht- en geluiddichte uitvoering dubbele hollewanddoos


Met nieuwe uitvoeringen van de dubbele hollewanddoos HW252-F speelt ABB actief in op de toenemende vraag naar brandwerende en lucht- en geluiddichte oplossingen voor de bouw. De nieuwe uitvoeringen bieden net als de standaard dubbele hollewanddozen veel installatiegemak en -snelheid.

hoofdafbeelding

Automatische omschakelaar voor Critical Power toepassingen


Met TruONE introduceert ABB een automatische omschakelaar met connectiviteits- en monitoringfuncties voor Critical Power toepassingen. Door alles onder te brengen in één module, inclusief een geïntegreerde controller met afneembaar gebruikersinterface (HMI) zorgt TruONE ervoor dat het installeren van automatische omschakelaars sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder verloopt.


Ontwikkelen cyberveilige cultuur noodzaak voor bedrijven →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager