Gebouwautomatisering

‘Maatwerk vanuit de conceptgedachte’

Nieuwe demoruimte van Theben toont uiteenlopende smart home-mogelijkheden

Het ‘SmartHome’ is steeds meer in opkomst. Om de markt in dit opzicht zo goed mogelijk te bedienen heeft Theben Nederland onlangs een geheel nieuwe demoruimte in gebruik genomen. Op de vestiging van Theben in Apeldoorn worden de mogelijkheden die het bedrijf biedt op het gebied van de slimme en intuïtieve aansturing van installaties op aanschouwelijke wijze getoond. Edwin Hannink van Theben vertelt over het initiatief.

Theben opende onlangs een demoruimte, uitgevoerd als een luxe woonomgeving.

 

Auteur: dr. Henk-Jan Hoekjen.

Theben is een bekende naam in de installatiewereld. Het wereldwijd opererende Duitse bedrijf bedient de installatiewereld met tal van producten. De laatste jaren zijn ‘SmartHome’-oplossingen daarbij steeds belangrijker geworden. “Sinds anderhalf jaar hebben we een geheel nieuw systeem: LUXORliving”, vertelt Edwin Hannink van Theben Nederland in Apeldoorn. LUXORliving is een eenvoudig toe te passen SmartHome-systeem waarmee tal van installaties in woningen – verlichting, gordijnen, verwarming, et cetera – eenvoudig geregeld kunnen worden. “Bewoners kunnen het systeem heel intuïtief bedienen”, aldus de Theben-adviseur. “En ook voor installateurs biedt het systeem grote voordelen. De basis is KNX, maar we hebben er een makkelijk “programmeerschil” omheen gebouwd, die ervoor zorgt dat het systeem heel eenvoudig configureerbaar is. Dat is een belangrijke wens van de installatiesector.”

Edwin Hannink: “Bewoners kunnen het LUXORliving systeem heel intuïtief bedienen.”

 

Energieverbruik

Sinds enige tijd werkt Theben Nederland samen met PureDomotica uit Boxtel. Gezamenlijk hebben de twee bedrijven een energiemonitoringsysteem geïntegreerd in LUXORliving. Door het IRIS-concept (dat staat voor ‘Intelligent, Rapportagebeheer, Integratie en Service’) te koppelen aan LUXORliving, bieden Theben en Pure Domotica woningeigenaren, maar ook corporaties en bouwers de mogelijkheid om veel beter inzicht te krijgen in het energieverbruik van gebouwgebonden installatie zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. “Vanaf januari moeten nieuwe huizen voldoen aan de BENG-normering”, legt Hannink uit. “Dan is het dus van groot belang dat je inzicht hebt in je precieze energieverbruik. Want alleen dan kun je eventuele afwijkingen t.o.v. de uitgangspunten van de BENG-norm verklaren.”

In de nieuw gebouwde demoruimte in Apeldoorn worden deze aspecten getoond. “We hebben een luxe woonomgeving gebouwd met allerlei functionaliteiten en voorzien van een touchscreen. Daardoor kunnen we op een mooie en laagdrempelige manier laten zien hoe het systeem werkt en wat er zoal mogelijk is.” Want Hannink benadrukt dat LUXORliving en IRIS veel mogelijkheden biedt. Behalve de integratie van IRIS van Pure Domotica spreekt hij in dit opzicht over integratie van andere apps, zoals Philips Hue, SONOS en IKEA-raamdecoratie, via de samenwerking met iHAUS. Ook wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld Etherma (op het gebied van infrarood-verwarming) en Hemmink (rookmelders). “In de demoruimte kunnen we perfect laten zien wat de vele mogelijkheden zijn”, vat hij het belang van de ruimte samen. “Installaties zijn een integraal onderdeel van een woning. Daarom is de demoruimte interessant voor iedereen die betrokken is bij het bouwen en inrichten van woningen.”

Finetunen

Hannink en zijn Theben-collega’s hopen in de mooie nieuwe ruimte – die half mei gereed was – tal van belangstellenden te kunnen verwelkomen. “Aannemers en installateurs kunnen deze ruimte gebruiken tijdens de koperbegeleiding, zodat de bewoner een betere indruk kan krijgen wat er allemaal mogelijk is met onze smart home-installatie”, aldus Hannink. “Maar we denken bijvoorbeeld ook aan woningbouwcorporaties en anderen die geïnteresseerd zijn in de vele mogelijkheden van LUXORliving en IRIS. Zij kunnen namelijk de huurders extra service bieden door de energiemonitoring.”

Bij Theben begrijpt men dat er in de markt vele wensen leven. Niet iedere geïnteresseerde zal alle functionaliteiten die getoond worden in de demoruimte in de eigen woning willen toepassen. “Het is altijd maatwerk”, erkent Hannink. “Om mensen en bedrijven daarbij te helpen hebben we acht conceptbladen gemaakt. Daarin hebben we de verschillende mogelijkheden van LUXORliving en IRIS op een rijtje gezet, van een basis-uitvoering, tot een concept waar alles inzit. Een klant kan naar aanleiding van de conceptbladen aangeven wat het beste past, en dan kunnen we het systeem vervolgens finetunen op de specifieke wensen.”

De demoruimte is zoals gezegd half mei in gebruik genomen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de ruimte feestelijk te openen tijdens een groot feest ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Theben Nederland op 14 mei. “Maar door corona kon dat niet doorgaan”, aldus Hannink. “Dus een officiële opening zullen we op een later moment plannen, wanneer het weer kan.” De Theben-directie benadrukt echter dat de demoruimte momenteel al wel degelijk open is. “We ontvangen graag bezoekers. Wanneer mensen een afspraak maken, laten we – natuurlijk op een veilige manier – graag de vele mogelijkheden van LUXORliving zien.”

 

Meer artikelen van Theben Nederland :

KNX multisensor


Met de ‘thePrema P360 KNX AP Multi WH’, breidt Theben haar pakket KNX-oplossingen voor de intelligente gebouwbeheertechniek uit met een KNX multisensor. In feite gaat het hier om een combinatie van de bestaande aanwezigheidsmelder thePrema en de CO2 sensor Amun.

‘Maatwerk vanuit de conceptgedachte’


Het ‘SmartHome’ is steeds meer in opkomst. Om de markt in dit opzicht zo goed mogelijk te bedienen heeft Theben Nederland onlangs een geheel nieuwe demoruimte in gebruik genomen. Op de vestiging van Theben in Apeldoorn worden de mogelijkheden die het bedrijf biedt op het gebied van de slimme en intuïtieve aansturing van installaties op aanschouwelijke wijze getoond. Edwin Hannink van Theben vertel

KNX-impulsdrukkers


De nieuwe Theben iON KNX impulsdrukkers voor gebouwautomatisering kenmerken zich onder andere door een geïntegreerde temperatuursensor en buskoppeling. Verder zijn ze te combineren met elk willekeurig schakelaar programma en tevens beschikbaar als LUXORliving variant.

KNX-actoren voor grote schakellasten


De nieuwe KNX-schakelactoren met vier of acht kanalen beschikken over een schakelvermogen van 25 A per kanaal.

Je huis op een eenvoudige manier slim maken


Op 4 oktober vindt de eerste LUXORliving basistraining plaats bij Theben in Apeldoorn. Door één van hun specialisten worden alle ins en outs besproken over het slim maken van woningen.


Innovatieve Nul op de Meter groepenkast bespaart kosten →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: